Kan man avbryta ett anställningsavtal innan man börjat

Kan man avbryta ett anställningsavtal innan man börjat
Kan man avbryta ett anställningsavtal innan start? Läs om regler, uppsägningstider och möjliga konsekvenser för både arbetsgivare och arbetstagare.

Innehållsförteckning

Att säga upp ett anställningsavtal innan tillträdesdagen är en fråga som både arbetsgivare och arbetstagare kan ställas inför. Det kan finnas olika skäl till varför någon vill avbryta ett anställningsförhållande innan det ens börjat, och det är viktigt att förstå vilka regler och skyldigheter som gäller i sådana situationer.

Vad är ett anställningsavtal?

Innan vi går igenom detta är det viktigt att gå igenom vad anställningsavtalet är för något då det ligger som grund. Anställningsavtalet är det som ligger som överenskommelse mellan arbetsgivaren och arbetstagaren där båda parter kommer överens om anställningsvillkoren. Detta avtal kan vara skriftligt, muntligt eller till och med indirekt genom handlingar. Enligt svensk lag är anställningsavtalet bindande så snart båda parter har enats om villkoren. Det gäller alltså även innan anställningen faktiskt har påbörjats.

Rättslig bindning för anställningsavtal

När ett anställningsavtal är ingått blir det juridiskt bindande för både arbetsgivare och arbetstagare. Det innebär att båda parter förväntas följa de villkor som avtalats, även om anställningen inte har börjat.

Uppsägningstid innan tillträdet i anställningsavtalet

Uppsägningstidens längd regleras ofta i anställningsavtalet eller i tillämpligt kollektivavtal för branschen. Om inget annat är avtalat gäller de allmänna reglerna i Lagen om anställningsskydd (LAS), där en månads uppsägningstid för tillsvidareanställningar är standard.

Viktiga punkter att tänka på:

  • Om uppsägningen sker före första arbetsdagen kan du i vissa fall förhandla med arbetsgivaren för en kortare uppsägningstid.
  • En snabb och tydlig kommunikation är avgörande för att undvika problem.
  • Kontrollera anställningsavtalet för specifika villkor kring uppsägning innan tillträde.

Arbetstagarens rätt

Om du som arbetstagare vill avbryta anställningen innan du tillträder har du som utgångspunkt ingen skyldighet att börja arbeta, men du kan behöva ta hänsyn till den lagstadgade eller överenskomna uppsägningstiden. Uppsägningstiden börjar löpa från dagen då du meddelar arbetsgivaren att du önskar avsluta anställningen.

Har du exempelvis en uppsägningstid på tre månader och du väljer att säga upp dig innan du börjar din anställning 2 månader innan, så kan arbetsgivaren kräva att att du inställer dig en månad enligt avtal. Detta kan i de flesta fallen dock hanteras genom en kommunikation med arbetsgivaren. Men som arbetstagare är det viktigt att få nya villkor skriftliga för säkerhetsskull.

Arbetsgivarens rätt

Även arbetsgivaren kan inte ensidigt dra sig ur avtalet utan att följa regelverket. Om arbetsgivaren vill bryta avtalet finns det risk för skadestånd om uppsägningen inte sker i enlighet med avtalet eller Arbetsdomstolens praxis. Som arbetsgivare kan du bli tvungen att betala lön för arbetstagaren under överenskomna uppsägningstiden, trots att det sker innan avtalets start.

Konsekvenser vid avtalsbrott

Om du som arbetstagare eller arbetsgivare bryter mot ett bindande anställningsavtal utan att följa uppsägningsreglerna, kan det få juridiska konsekvenser. För arbetstagaren kan detta innebära risk för skadestånd, särskilt om arbetsgivaren redan gjort kostsamma förberedelser för anställningen (t.ex. rekryteringskostnader eller anställningsrelaterade inköp).

Vanliga undantag där anställningsavtal kan avbrytas

Vissa situationer kan göra det möjligt att avbryta ett anställningsförhållande innan det börjar utan att det anses vara ett avtalsbrott:

  • Omständigheter som inte kunnat förutses (t.ex. sjukdom eller annan oförutsedd livssituation).
  • Överenskommelse mellan arbetsgivare och arbetstagare att avbryta avtalet.
  • Avsaknad av skriftligt avtal kan i vissa fall komplicera rättsfrågan, men i praktiken är muntliga avtal också bindande.

Vad kan gå fel om man bryter ett avtal?

När du avbryter ett anställningsavtal innan tillträde kan följande hända om det inte sker korrekt:

Som arbetstagare:

  • Risk för skadeståndskrav från arbetsgivaren.
  • Eventuellt försämrade möjligheter att arbeta för samma arbetsgivare i framtiden.

Som arbetsgivare:

  • Ekonomiska konsekvenser såsom rekryteringskostnader eller produktionsbortfall.
  • Risk för negativ publicitet eller försämrat rykte.

FAQ: Vanliga frågor om att avbryta anställningsavtal innan tillträde

Är ett muntligt anställningsavtal lika bindande som ett skriftligt?

Ja, enligt svensk arbetsrätt är även muntliga avtal bindande, vilket innebär att du kan bli skyldig att följa villkoren även om inget skriftligt avtal finns. Dock kan muntliga avtal bli svårare att bevisa vid en tvist.

Måste jag arbeta under uppsägningstiden om jag säger upp mig innan tillträde?

Nej, eftersom du ännu inte har börjat arbetet behöver du inte infinna dig på arbetsplatsen. Uppsägningstiden gäller dock fortfarande, vilket innebär att du formellt sett är anställd under uppsägningstiden.

Kan arbetsgivaren kräva skadestånd om jag bryter avtalet?

Ja, en arbetsgivare kan i vissa fall kräva skadestånd om ditt avbrott orsakar ekonomiska skador, exempelvis för uteblivna affärsmöjligheter eller rekryteringskostnader.

Vad händer om arbetsgivaren avbryter anställningen innan tillträde?

Om arbetsgivaren bryter avtalet utan giltiga skäl kan de bli skyldiga att betala skadestånd till dig som arbetstagare. Detta gäller särskilt om du har tackat nej till andra jobberbjudanden eller om du har lidit ekonomisk förlust.

Kan vi komma överens om att avsluta anställningsavtalet utan uppsägningstid?

Ja, om båda parter är överens kan ni avtala om att avsluta avtalet omedelbart utan att någon uppsägningstid gäller.

Finns det specialregler för provanställningar?

Provanställningar har en något enklare regelstruktur. Innan tillträde kan avtalet i regel avslutas utan några större konsekvenser, men en tydlig kommunikation mellan parterna är ändå att rekommendera.

Senaste artiklarna
Annons

Lojalitetsplikt i anställningsavtal

Lär dig allt om lojalitetsplikt i anställningsavtal – vad det innebär, praktiska exempel och konsekvenser vid brott. Skydda arbetsgivarens intressen

LAS-dagar

Så kan du se dina LAS-dagar

Få koll på dina LAS-dagar – lär dig hur du kontrollerar anställningstid, varför de är viktiga och vad de betyder

Anställningsformer i Sverige

Anställningsformer i Sverige

Utforska Sveriges anställningsformer! Lär dig skillnaderna mellan tillsvidareanställning, SÄVA, deltid, frilans och mer – viktigt för både arbetsgivare och arbetstagare.