Uthyrningslagen och konsulter – vad gäller?

uthyrningslagen konsulter
Läs om uthyrningslagen och de nya LAS-reglerna – vad gäller för konsulter, hur länge kan du vara inhyrd och vilka rättigheter har du?

Innehållsförteckning

Att arbeta som konsult är en vanlig anställningsform i dagens arbetsmarknad. Med nya ändringar i lagen om anställningsskydd (LAS) från 2022 och specifika regler i uthyrningslagen, finns det viktiga aspekter för både arbetsgivare och arbetstagare att ha i åtanke. I denna artikel går vi igenom vad uthyrningslagen innebär, hur länge man får vara konsult och vilka förändringar som skett i lagstiftningen.

Vad är uthyrningslagen?

Uthyrningslagen (Lag 2012:854 om uthyrning av arbetstagare) reglerar förhållandet mellan konsulten, konsultbolaget och kundföretaget. Syftet med lagen är att säkerställa rättigheter och skyldigheter för anställda som hyrs ut till andra företag.

Grundläggande principer i uthyrningslagen

  • En konsult har rätt till likvärdiga villkor som de anställda på kundföretaget.
  • Om en konsult hyrs ut under en längre tid finns det skyldigheter och möjligheter gällande anställning hos kundföretaget.
  • Villkor och rättigheter styrs både av kollektivavtal och uthyrningslagen.

Hur länge får man vara konsult?

En vanlig fråga är hur länge en konsult kan arbeta hos samma kundföretag. Tidigare fanns det ingen fast gräns, men med de nya LAS-reglerna har det skett förändringar.

Nya LAS-regler från 2022 och dess påverkan

Från den 1 oktober 2022 gäller ändrade regler för inhyrd personal enligt LAS-reformerna. Förändringarna innebär:

  • Om en konsult varit placerad hos samma kund i 24 månader inom en 36-månadersperiod har konsulten rätt till fast anställning hos kundföretaget.
  • Kundföretaget har två val: Antingen erbjuda konsulten en tillsvidareanställning eller betala en ekonomisk kompensation.
  • Både arbetsgivare och arbetstagare behöver vara uppmärksamma på de nya reglerna för att säkerställa att rätt åtgärder vidtas.

Vad innebär de nya reglerna för arbetsgivare och konsulter?

För arbetsgivare

  • Kundföretag måste ha en strategi för konsultinhyrning och planering av personalförsörjning.
  • Det blir viktigare att ha koll på inhyrningstider och när 24-månadersgränsen närmar sig.
  • Arbetsgivare som använder mycket inhyrd personal kan påverkas ekonomiskt om de behöver betala kompensation eller anställa konsulter.

För konsulter

  • Det öppnar upp möjligheter att få en fast anställning hos kundföretaget efter två år.
  • Konsulter bör hålla koll på hur länge de varit inhyrda hos samma kund.
  • Fackliga organisationer kan vara en bra resurs för att förstå rättigheter enligt de nya reglerna.

Vanliga frågor om uthyrningslagen och konsultregler

FAQ om uthyrningslagen, konsultregler och vilka lagar som gäller.

Kan jag vara konsult hur länge som helst?

Nej, enligt de nya reglerna har du rätt till tillsvidareanställning hos kundföretaget efter 24 månaders inhyrning inom en 36-månadersperiod. Alternativt har kundföretaget möjlighet att betala en ekonomisk kompensation.

Påverkar kollektivavtal min anställning som konsult?

Ja, kollektivavtal kan innehålla särskilda villkor för hur länge du får vara inhyrd och vilka rättigheter du har. Därför är det viktigt att kontrollera vilket avtal som gäller på din arbetsplats.

Vad händer om kundföretaget inte erbjuder mig en anställning efter 24 månader?

Om kundföretaget väljer att inte erbjuda en tillsvidareanställning, ska de enligt lagen betala en ekonomisk ersättning till det bemanningsföretag där du är anställd, som i sin tur kan hantera frågan enligt kollektivavtal.

Kan jag få fast anställning utan att vara inhyrd i 24 månader?

Ja, kundföretaget kan välja att erbjuda dig fast anställning tidigare än efter 24 månader om de ser behovet och värderar din kompetens högt.

Vilken roll spelar bemanningsföretaget i dessa regler?

Bemanningsföretaget är din formella arbetsgivare och ansvarar för att informera dig om dina rättigheter samt hantera ersättning och anställningsförhållanden enligt de lagar och avtal som gäller.

Senaste artiklarna
Annons

Lojalitetsplikt i anställningsavtal

Lär dig allt om lojalitetsplikt i anställningsavtal – vad det innebär, praktiska exempel och konsekvenser vid brott. Skydda arbetsgivarens intressen

LAS-dagar

Så kan du se dina LAS-dagar

Få koll på dina LAS-dagar – lär dig hur du kontrollerar anställningstid, varför de är viktiga och vad de betyder

Anställningsformer i Sverige

Anställningsformer i Sverige

Utforska Sveriges anställningsformer! Lär dig skillnaderna mellan tillsvidareanställning, SÄVA, deltid, frilans och mer – viktigt för både arbetsgivare och arbetstagare.